mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1740
mod_vvisit_counterVčera5455
mod_vvisit_counterTento týždeň16117
mod_vvisit_counterMinulý týždeň17629
mod_vvisit_counterTento mesiac40923
mod_vvisit_counterMinulý mesiac32448
mod_vvisit_counterSpolu4564250

Kto je online

Máme  hostí: 26  pripojení
Úvod Rok 2023 Exkurzia – Kyjatické inšpirácie
Exkurzia – Kyjatické inšpirácie  PDF  Tlač  Email
 
Študenti odboru Tvorba hračiek a dekoratívnych predmetov (THR) v prvom polroku školského roka 2022/2023 vytvorili diela inšpirované kyjatickými vzormi a hračkami. Kyjatické hračky boli a aj v súčasnosti sú prejavom tradičnej remeselnej zručnosti tvorcov. Tradičná kyjatická hračka je zapísaná v reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

V charakteristickom kyjatickom dekóre – ornamentmi s geometricko - rastlinnými námetmi spočíva ich jedinečnosť.

Práce našich študentov sa stali súčasťou výstavy v dizajnovom štúdiu ÚĽUV v Bratislave s názvom Kyjatické inšpirácie. Cieľom výstavy bolo ukázať tvorbu inšpirovanú kyjatickým fenoménom v súčasnosti, vystavené boli rôzne exponáty od súčasných tvorcov, známych slovenských dizajnérov, študentov umeleckých škôl ale aj exponáty z múzeí.

Dňa 4. apríla sa zorganizovala exkurzia do Bratislavy na vernisáž spomínanej výstavy, ktorá bola spojená s diskusiou so súčasnými majstrami, výrobcami a dizajnérmi o kyjatickom fenoméne a jeho potenciálnom rozvoji cez diela minulé aj súčasné.

Počas návštevy Bratislavy sme taktiež navštívili Pisztoryho palác, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou a aktuálne slúži ako kultúrne centrum.