mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes2020
mod_vvisit_counterVčera4880
mod_vvisit_counterTento týždeň10942
mod_vvisit_counterMinulý týždeň17629
mod_vvisit_counterTento mesiac35748
mod_vvisit_counterMinulý mesiac32448
mod_vvisit_counterSpolu4559075

Kto je online

Máme  hostí: 65  pripojení
Úvod Rok 2017 Budapešť - Vasarelyho múzeum, Ludwigovo múzeum a predvianočná atmosféra
Budapešť - Vasarelyho múzeum, Ludwigovo múzeum a predvianočná atmosféra  PDF  Tlač  Email
14. decembra vo štvrtok sme sa vybrali na exkurziu, kultúrno – poznávací zájazd do Budapešti. Bolo nás takmer päťdesiat a s neutíchajúcim záujmom o umenie sme najskôr navštívili Vasarelyho múzeum v Zichyho paláci, kde sa nachádza početná zbierka diel tohto popredného predstaviteľa op-artu.

Maľby, kresby, tapisérie, objekty, vytvorené aplikovaním geometrických tvarov, optickými ilúziami, základnou, ale výraznou farebnosťou. Osobitne nás teší, že tento autor má z časti slovenské korene /jeho mama pochádzala z Trnavy a detstvo strávil v Piešťanoch/.

Následne sme sa presunuli do Ludwigovho múzea, kde sme sa sústredili na výstavu Westkunst & Ostkunst, kde sme mohli vzhliadnuť diela významných autorov 2. polovice 20. storočia ako Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, Chuck Close, Malcolm Morley, Jean Tinguely, ale i Ilona Nemeth a ďalších. Navštívili sme ešte Baziliku sv. Štefana so vzácnou relikviou sv. pravice a potom sme si posledné hodiny vychutnali krásnu predvianočnú atmosféru centra Pešti na známej Váci utca. Zas obohatení o nové zážitky, či umelecké, alebo spoločné sme sa spokojní vracali domov a okolo pol jedenástej sme už boli pred ŠÚV. Vďaka patrí fe TOMY za bezproblémovú cestu a už sa tešíme na najbližšiu exkurziu na jar do Rakúska:-)

Mgr. Mária Martinková

späť