Úvod Projekty Projekt Karpatský chodník 2009
Projekt Karpatský chodník 2009  PDF  Tlač  Email

Oddelenie Propagačného výtvarníctva sa zapojilo do projektu „Karpatský chodník “, ktorý má za úlohu edukačnú ochranu európskych šeliem. Tento projekt vypracovala ZOO Bojnice, ktorá realizovala projekt pod záštitou EAZA a Carnivore.
Na projekte pracovali študentky 2.ročníka pod vedením Mgr. Andrei Vyoralovej a Mgr. Martina Moravčíka a študenti propagačnej grafiky pod vedením Mgr. Angeliky Hrivnákovej, ktorí zrealizovali plagáty k danej problematike ochrany zvierat.
Študenti propagačného výtvarníctva mali za úlohu vypracovať závesný textilný propagačný pútač, ktorý by mal byť využitý ako navádzací prvok k voliéram daných šeliem, prípadne nahrádzať vizuálne chybajúce šelmy, ktoré sú súčasťou ochrany, ale zoologická záhrada ich nevlastní. Tieto závesné textílie a eko plagáty budú vystavené v ZOO Bojnice po výstave na Ministerstve životného prostredia v Bratislave, ktorá je plánovaná na jeseň 2009.
Súčasťou propagačných prvkov, ktoré sme realizovali bolo vytvorenie piktogramov a nálepiek pre konkrétne zvieratá z kampane, tieto dielčie výtvory je možné uvidieť v ZOO škole v Bojniciach, výstava potrvá do roku 2009.

Nová kampaň Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA), v poradí už ôsma, bola vyhlásená 17. septembra 2008 na 25. výročnej konferencii EAZA v Antverpách (Belgicko) a je zameraná na záchranu európskych šeliem. Táto kampaň je o nás: o našom kontinente, našom prostredí, našej divočine. Európa je náš domov, my všetci chceme udržať naše prírodné dedičstvo. Európske šelmy hrajú dôležitú úlohu v našej kultúre a histórii, poznáme ich z rozprávok z detstva a legiend našich predkov. Preto musia prežiť, aby naďalej tvorili prepojenie s našou minulosťou. Naša verejnosť však nepozná veľa šeliem ktoré žijú v Európe, často ani tie, ktoré žijú v našej vlastnej krajine. Kampaň podporujú aj veľké ochranárske skupiny, ktoré sú aktívne v Európe: Large Carnivore Initiative for Europe (LCIE) -Iniciatíva veľ kých šeliem Európy European Centre for Nature Conservation (ECNC) - Európske centrum na ochranu prírody Council of Europe - Európska rada.

Ciele kampane

1. Upovedomiť ľudí na rôznorodosť divočiny, ktorá stále prežíva na našom území aj na preľudnenom európskom kontinente. Vzdelávať ľudí, aby si ju vedeli vážiť, ceniť, byť na ňu hrdí a chceli ju ochraňovať.

2. Zvyšovať povedomie verejnosti o potrebe ochrany veľkých šeliem, o nevyhnutných krokoch na zvýšenie ich početnosti a potrebe ochrany ich pôvodných biotopov, aby mali kde žiť.

3. Upozorniť na naše životné štýly a činnosti spôsobujúce stratu biotopov, fragmentáciu a znečistenie prostredia, ktoré spolu ohrozujú budúcnosť našich vzácnych druhov šeliem.

4. Vysvetliť , prečo je prítomnosť týchto šeliem dobrým indikátorom zdravotného stavu nášho prostredia.

5. Vzdelávať širokú verejnosť , že ochrana je nevyhnutná nielen v ďalekých koncoch našej Zeme, ale aj doma, a že ochrana prostredia začína od ľudí, od každého jednotlivca, od našich životných hodnôt a postojov.

6. Zbierať financie na vybrané záchranné projekty vytvorené pre európske šelmy s cieľom prekročiť sumu 750.000,- €.

Európska ohrozená dvanástka

Európa je domovom viacerých veľkých aj malých šeliem. V rámci tejto kampane nie je možné zamerať sa na všetky, preto bolo vybraných 12 charizmatických ohrozených druhov ako hlavných predstaviteľov kampane:

Líška polárna ( Alopex lagopus )
Medveď hnedý ( Ursus arctos )
Vydra riečna ( Lutra lutra )
Rys ostrovid ( Lynx lynx )
Mačka divá ( Felis silvestris )
Norok európsky ( Mustela lutreola )
Šakal zlatý ( Canis aureus )
Vlk európsky ( Canis lupus )
Rys španielsky ( Lynx pardinus )
Tchor škvrnitý ( Vormela peregusna )
Medveď biely ( Ursus maritimus )
Rosomák severský ( Gulo gulo )

Zoologická záhrada v Bojniciach o nás napísala v ZOOčasopise 1/2010 pri príležitosti výstavy " Týždňa vedy a techniky " pod záštitou Ministerstva školstva SR, kde sme realizovali projekt "Karpatský chodník"

Mgr.Andrea Vyoralová

späť


Posledná úprava Sobota, 23 Júl 2011 13:23