mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1858
mod_vvisit_counterVčera476
mod_vvisit_counterTento týždeň3591
mod_vvisit_counterMinulý týždeň7055
mod_vvisit_counterTento mesiac22324
mod_vvisit_counterMinulý mesiac13673
mod_vvisit_counterSpolu4513203

Kto je online

Máme  hostí: 53  pripojení
Úvod Rok 2015 10 rokov odboru ÚŽITKOVÁ MAĽBA
10 rokov odboru ÚŽITKOVÁ MAĽBA  PDF  Tlač  Email
V stredu 1. apríla 2015 sa uskutočnila v Galérii Ľudovíta Fullu v Ružomberku vernisáž výstavy 10 rokov odboru úžitkovej maľby na Škole úžitkového výtvarníctva v Ružomberku. Spomínaný odbor je garantovaný dvomi odborníkmi Mgr. art. Romanom Rembovským, ArtD. a Mgr. art. Andreou Ševčíkovou Marčekovou, ktorí obaja študovali na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Obsah štúdia tak ako si ho sformulovali spomínaní pedagógovia, je zameraný najmä na chápanie maľby ako autonómneho, svojbytného média, na osvojenie si technológie maľby, adekvátne narábanie s výtvarnými vyjadrovacími prostriedkami, ale tiež na prepojenie s poznatkami z dejín umenia. Študent je od počiatku vedený k samostatnému zvládnutiu zadanej úlohy. Absolvent tohto odboru si dokáže bez problémov poradiť pri využití klasických i moderných maliarskych techník . Je vyškolený takisto riešiť interiéry a exteriéry v súlade s architektúrou a celkovo dokáže flexibilne reagovať na požiadavky doby. 

Ako mám možnosť sledovať ich prácu popri tom ako vyučujem svoj predmet dejiny umenia, môžem zhodnotiť, že skutočne systematicky vedú svojich študentov od 1. ročníka, či ide o zvládnutie realistickej kresby zátišia, portrétu, polfigúry a následne i celej figúry. Počas štúdia si študenti vyskúšajú široké spektrum maliarskych techník: od klasickej maľby s autentickými postupmi ako tempera, olejomaľba, akvarel, pastel, ale i novšie ako akryl s aplikáciou na rozmanité podklady, ďalej monumentálne techniky ako mozaika vitráž, štukolustro, sgrafito a iné a tiež niektoré techniky grafiky. Rovnako tak sa pohybujú v širokom tematickom spektre, cez reprodukcie známych diel, až po samostatné individuálne zvládnutie vlastného konceptu maľby.

Dôkazom fundovaného vedenia v tomto odbore je pomerne vysoká akceptovateľnosť absolventov na vysoké školy na kontinuálne štúdium maľby, intermédií a digitálnych médií, animovanej tvorby ale i grafického dizajnu, propagácie a reklamy, sochy, architektúry, záhradnej architektúry, umenovedy, archeológie, etnológie a dokonca i hudobnej vedy.

Počas 10 rokov získal tento odbor desiatky ocenení celoslovenského charakteru, ale i mimo Slovenska. Medzi najvýraznejšie úspechy patria 1.miesto, ktoré získala Ivana Mojšová za autorskú knihu v kategórii Spracovanie a väzba knihy a 2. miesto, ktoré získala Kristína Kandríková v kategórii Maľba v medzinárodnej súťaži Ústavu umenia a dizajnu v Plzni. Spomínaná študentka získala i diplom na medzinárodnej súťaži L`arte in Boteglia dieci Concorso internazionale di pittura e grafica Italia. Na bienále celoslovenskej súťaže figurálnej kresby, kde sa zúčastnilo 72 umeleckých škôl získal odbor úžitková maľba 1. a 3. miesto a 4 čestné uznania. Taktiež získali 1., 2. a 3. miesto v kategórii komixu a knižnej ilustrácie na celoslovenskej súťaži na tému „Svet na môj obraz“ nadácie Fandom a množstvo hlavných ocenení na regionálnych a celoslovenských súťažiach v kategórii maľby a kresby napr. nadácie Lúč Žilina, Hvezdárne a planetária Banská Bystrica, Výtvarný Ružomberok, Trojruža Ružomberok, Jarný salón Liptovský Mikuláš a mnohé ďalšie.

Naďalej prajeme tomuto odboru veľa úspechov, pedagógom veľa optimizmu a chuti do ďalšieho vyučovania a mnoho talentovaných študentov.

Kurátorka výstavy: Mgr. Mária Martinková

späť