mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes27
mod_vvisit_counterVčera5575
mod_vvisit_counterTento týždeň12348
mod_vvisit_counterMinulý týždeň3538
mod_vvisit_counterTento mesiac19087
mod_vvisit_counterMinulý mesiac32448
mod_vvisit_counterSpolu4542414

Kto je online

Máme  hostí: 43  pripojení
Úvod Rok 2006 Ako nás v Jihlave strašili
Ako nás v Jihlave strašili  PDF  Tlač  Email
Piatok, 08 Spetember 2006 01:00

Dňa 8. septembra sme sa s Ing. Simonou Schlosserovou zúčastnili na pozvanie Strednej umeleckopriemyselnej školy v Jihlave-Heleníne slávnostného otvorenia nového školského roku 2006/2007.
Táto akcia sa konala na hrade Roštejn pod záštitou hejtmana kraja Vysočina a bola sprevádzaná ďalšími udalosťami: slávnostným prijímaním študentov do prvého ročníka v prítomnosti ich rodičov a kamarátov, módnou prehliadkou študentov odboru modelovanie a navrhovanie odevov a pletiarskej tvorby a v neposlednom rade otvorením bakalárskeho štúdia v Jihlave-Heleníne. Garantom vysokoškolského štúdia je Technická Univerzita v Liberci, dekan jej textilnej fakulty, Prof. Ing. Jiří Militký, Csc. poprial nastupujúcim študentom veľa študijných aj osobných úspechov.
Súčasťou tohto slávnostného dňa boli aj oslavy transformácie školy z textilnej priemyslovky na školu umeleckého typu. Pri tejto príležitosti pracovníci hradu Roštejn, kde oslavy prebiehali, pripravili pre zamestnancov školy a ich hostí prekvapenie: večernú prehliadku hradu.
So zatajeným dychom sme vstupovali do tmavých komnát starovekého hradu, kde nás pri svetle sviečok privítala zámocká pani. S úsmevom priznala svoj pravý vek, ktorý bol niekoľko stoviek rokov nad obvyklým priemerom, upozornila nás na prechádzajúcu Bielu pani, kvíliacu a oplakávajúcu svoju nešťastnú lovestory, ukázala nám čarovné zrkadlo, ktoré nečestných mužov do roka pripraví o posledný vlas a ženy zviaže zväzkom manželským, úderom meča pripravila o hlavu plyšového medvedíka a ženy podľa abecedného zoznamu pracovníkov školy označila symbolom ľalie.
Po záverečnom pokuse prepchať sa cez otvor v kozube (aby ten, ktorý si neudrie hlavu o kozubovú rímsu, prežil nasledujúci rok v šťastí a spokojnosti) sme sa rozlúčili s našou sprievodkyňou. Zmizla v tme a my sme opustili hrad Roštejn. Poprajme teda študentom a zamestnancom helenínskej školy veľa chuti do práce, optimizmu a úspechov v ich nových začiatkoch!

Ing. Jana Krevová

späť