mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes2321
mod_vvisit_counterVčera4785
mod_vvisit_counterTento týždeň8839
mod_vvisit_counterMinulý týždeň7055
mod_vvisit_counterTento mesiac27572
mod_vvisit_counterMinulý mesiac13673
mod_vvisit_counterSpolu4518451

Kto je online

Máme  hostí: 88  pripojení
Úvod Rok 2018 ART MIXTURE / Výstava z tvorby pedagógov ŠÚV/
ART MIXTURE / Výstava z tvorby pedagógov ŠÚV/  PDF  Tlač  Email
 
4. 4. o 16. hod. sa uskutočnila vernisáž výstavy z tvorby pedagógov Školy úžitkového výtvarníctva v Ružomberku v synagóge. Táto výstava je v poradí už šiesta, koná sa každé 3 roky od roku 2003. Je chvályhodné, že popri náročnej pedagogickej práci si kolegovia výtvarníci nájdu čas aj na vlastnú voľnú tvorbu.

Bola by škoda ju neodprezentovať. Zároveň je to vždy príležitosť spomenúť si na nášho kolegu akad. maliara Marcela Dúbravca, maliara, grafika, ilustrátora, ktorý stál pri zrode Školy úžitkového výtvarníctva v Ružomberku a ktorému patrí čestné miesto na výstave.

MAĽBA:

Roman Rembovský je garantom oddelenia úžitkovej maľby. Vo svojej tvorbe pokračuje v línii realistického stvárnenia ľudskej figúry a predmetov každodenného života, vždy so zreteľom na okolitý priestor a pokračuje i v skúmaní ontologickej podstaty maľby ako autonómneho média..

Martin Môcik vedie oddelenie fotografického dizajnu, avšak na výstave je jeho tvorba zastúpená monumentálnou informelovou maľbou s námetom krajiny vnútra a so zreteľom na kresťanské cnosti - vieru, lásku, nádej, za symbolického pôsobenia farieb.

Martin Novysedlák pôsobí na grafických oddeleniach, na výstave je jeho tvorba zastúpená maľbami akrylom na plátne. Spoločným námetom sú ženy a jedinečné okamihy, reminiscencie, ktoré sa autorovi s nimi vynárajú.

GRAFIKA:

Angelika Hrivnáková vedie oddelenia propagačnej grafiky, grafického dizajnu a reklamnej tvorby Na výstave sa prezentuje kolekciou typografií nazvanou „Odoka“a vytvorila i originálnu maľbu na plátno, ktoré sa používa pri tvorbe kníh, na motívy čínskej krajiny.

Andrea Mirjanská pôsobí na oddeleniach PRG a GRD. Na výstave môžeme vidieť jej kolekciu grafík, kde preferovala techniku suchej ihly, avšak autorsky experimentovala s podkladovým materiálom. Poskytla v nich vlastné denníkové záznamy a postrehy.

TEXTIL:

Andrea Ševčíková Marčeková. textilná dizajnérka, pôsobí na oddelení úžitkovej maľby. Na výstave sa prezentuje kolekciou textilných obrazov, koláží inšpirovaných reálnymi bytosťami, či už zo súčasnosti, alebo z minulosti, ktoré majú pre autorku osobitý význam.

SOCHÁRSTVO a UMELECKĚ REMESLO:

Vladimír Lofaj vedie oddelenie propagačného výtvarníctva. Na výstave sa prezentuje monumentálnymi drevenými skulptúrami, kde dominuje mužský a ženský princíp a dvojicou sôch, ktoré sú fantazijnym odkazom na mystické bytosti. Sochy sú konzervované starou japonskou technikou opaľovania.

Na spomínanom oddelení pôsobia aj Martin Moravčík a Peter Javorek. M. Moravčík sa zaoberá umeleckým kováčstvom, vytvára úžitkové, dekoratívne predmety, až po prvky architektúry. Na výstave sa prezentuje dvomi autorskými zrkadlami s kovanými rámami a replikami kachlíc z hradu Liptov z 15. stor.

Peter Javorek vytvoril pre túto výstavu sochársky objekt, inšpirovaný prírodnými tvarmi, dokladá tu nekonečnú inšpiráciu ríšou hmyzu - východiskom pre ďalšie tvorivé hľadanie so zameraním sa na detail.

Vladimír Baran vyučuje figurálne kreslenie. Vo svojej tvorbe sa zaoberá vytváraním sochárskych objektov, pričom výstupom je vyabstrahovaný, zjednodušený, elegantný tvar. Inšpiráciou je preňho žena - citlivá, emotívna, vnímavá, femme fatale, neprebádaná...

Andrea Némethová vedie odbory scénická kostýmová tvorba a odevný dizajn, na výstave je jej tvorba zastúpená konceptuálnou skulptúrou, v ktorej vyjadrila ideu „Som tu,aj nie som“, určenú osobitne pre daný priestor.

DIZAJN:

Michal Hanula je garantom odboru tvorba hračiek a dekoratívnych predmetov. Zaoberá sa dizajnérskou tvorbou, vychádza z tradičných remeselných postupov, avšak posúva hranice smerom k súčasným trendom. Kolekciu vystavených nádob videli vo Viedni, Budapešti, Berlíne, Madride, Krakove. Vytvára   tiež monumentálne drevené skulptúry do exteriéru i interiéru, inšpirované ríšou fauny a mytológiou.

Martina Labdová je naša nová kolegyňa, vystavuje na výstave po 1- krát. Pôsobí na rovnakom oddelení. A prezentuje sa objektom,v ktorom prepojila vtáčie krmidlo a kvetnáč, pričom kládla dôraz najmä na splynutie tvaru s prírodou.

ODEVNÝ DIZAJN :

Slavomíra Švecová Vlasová pôsobí v odbore odevný dizajn. Intenzívne sa zaoberá touto oblasťou v živote i vo svojej tvorbe. Svoje modely prezentovala v New Yorku, Bejrúte, Paríži, Bangkoku, Prahe i na Slovensku. Kolekcia spoločenských šiat, ktorá je vystavená bola inšpirovaná hnutím Art deco, s jeho charakteristickou farebnosťou a tvarmi.

Mgr. Mária Martinková, kurátorka výstavy

späť