mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1758
mod_vvisit_counterVčera4785
mod_vvisit_counterTento týždeň8276
mod_vvisit_counterMinulý týždeň7055
mod_vvisit_counterTento mesiac27009
mod_vvisit_counterMinulý mesiac13673
mod_vvisit_counterSpolu4517888

Kto je online

Máme  hostí: 83  pripojení
Úvod Rok 2017 T_ O_ K /Textil – Odev – Kostým/ Berlín, október 2017
T_ O_ K /Textil – Odev – Kostým/ Berlín, október 2017  PDF  Tlač  Email
 

Výstava TOK vznikla vďaka vzájomnej spolupráci Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Berlíne so Slovenským inštitútom v Berlíne a neziskovou organizáciou DIZAJN.

Táto aktivita sa uskutočnila vďaka podpore  Nadácie EPH a  zriaďovateľa našej školy – Žilinského samosprávneho kraja. Všetkým partnerom za výbornú spoluprácu a podporu srdečne ďakujeme.

eph logo

Sme radi, že sa nám naskytla príležitosť, predstaviť našu školu, Školu úžitkového výtvarníctva v Ružomberku, prácu jej pedagógov, cez tvorivé výsledky žiakov.

S nadšením sme sa pustili do prípravy výstavy, výberu prác, ich stylingu na fotografovanie pre malý katalóg a veľké plagáty.

Výstava T_O_K, ako Textil – Odev – Kostým, reprezentuje tri textilné odbory školy.

Odbor textilné výtvarníctvo zastupujú rôznorodé práce od textilnej hračky cez odevné a bytové doplnky. Odevný dizajn, reprezentujú práce posledných rokov a medzinárodné úspechy doslova posledných dní. Celkový účinok týchto prác umocňujú vynikajúce, originálne kreácie scénickej kostýmovej tvorby.

Berlín v nás zanechal hlboké dojmy.

Medzi prípravou prezentácie školy sme si vyčlenili čas na prehliadku mesta a jeho pamätihodností. Brandenburgská brána ­- symbol mesta, vybudovaná v roku 1791 ako víťazný oblúk pre kráľa Fridricha Viliama II., hlavná trieda Unter den Linden, Múzejný ostrov – zaradený do Zounamu UNESCO ako kultúrna pamiatka, zahŕňa päť múzeí vo východnej časti Berlína na pozdĺžnom ostrove medzi dvoma ramenami rieky Sprévy, postavené v rokoch 1824 – 1950. Memento histórie Berlínsky múr a Checkpoint Charlie je najznámejším hraničným prechodom rozdeleného Berlína z doby studenej vojny, kde iba diplomati, novinári či obyvatelia inej než nemeckej národnosti mali povolenie prejsť z jednej časti mesta do druhej, a to ešte so zvláštnym povolením.

Po návrate z mesta sme sa sústredili už len na vernisáž výstavy. O 18.30 hod. začala prvá časť módnej prehliadky a hneď bolo jasné, že sme si získali publikum, nasledovala séria príhovorov, privítanie riaditeľkou Slovenského inštitútu, príhovor pána veľvyslanca, pár slov za neziskovú organizáciu DIZAJN a kurátorky k výstave. Stlmenie svetiel a záverečná časť módnej prehliadky sprevádzaná obdivným potleskom od veľmi vnímavého publika.

Celá prezentácia Školy úžitkového výtvarníctva je výsledkom vynikajúcej medziodborovej spolupráce pedagógov i žiakov.

Ďakujeme všetkým zainteresovaným a zúčastneným partnerom.

Text kurátorka výstavy: Mgr. art. Andrea Ševčíková Marčeková

Choreografia a foto. programu : Mgr. Andrea Némethová, Mgr. art. Slavomíra Švecová Vlasová

späť