mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1557
mod_vvisit_counterVčera4785
mod_vvisit_counterTento týždeň8075
mod_vvisit_counterMinulý týždeň7055
mod_vvisit_counterTento mesiac26808
mod_vvisit_counterMinulý mesiac13673
mod_vvisit_counterSpolu4517687

Kto je online

Máme  hostí: 91  pripojení
Úvod Rok 2017 Reality snov – exkurzia do Banskej Bystrice
Reality snov – exkurzia do Banskej Bystrice  PDF  Tlač  Email

V utorok 7. februára 2017 sme sa vybrali do Banskej Bystrice. Našim cieľom bolo divadelné predstavenie Reality snov /za zrkadlom našich životov../v Bábkovom divadle na Rázcestí od autorky Jany Juráňovej s hviezdnym obsadením: Matka – Jana Oľhová, dcéry – Marianna Mackurová, Eva Dočolomanská, Božka - Mária Šamajová a Muž – Juraj Smutný.

Ide o tragikomický pohľad na vzťahy dnešnej doby, reprezentovaný vzťahom matky a dvoch dcér, deformovaný určitými stereotypmi, zaužívanými banálnymi frázami, chorobnou snahou kontrolovať a usmerňovať životy svojich detí, poukazuje aj na tienistú stránku staroby, izolovanosť.....Ako sa sama autorka vyjadrila , je to„konverzačka bez ostrej pointy a bonmotov, ktorá maľuje obraz o tom, ako si do úmoru vytvárame vhodný sebaobraz a ako úporne chceme iným vidieť do žalúdka“. Sú tam prítomné dve ideové a scénické roviny, tou druhou je mediálna rovina, autorka si kladie otázku: „ Sme súčasťou mediálneho sveta, alebo sú médiá neoddeliteľnou súčasťou našich životov?“ Odpoveďou je prelínanie sa oboch svetov, toho reálneho a toho mediálneho a negatív, ktoré z toho vyplývajú. Prestavenie nám všetkým prinieslo nevšedný umelecký zážitok, podporený ešte diskusiou s hlavnou protagonistkou – Janou Oľhovou. Od roku 2012 je členkou súboru Slovenského národného divadla, je tiež držiteľkou viacerych divadeľných ocenení, medzi nimi Slnko v sieti ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, Dosky za najlepší ženský herecký výkon,Cena nadácie Tatra banky za umenie a Cena Jozefa Krónera. Za spomínané predstavenie obdržala Zvláštnu cenu poroty na festivale Nová dráma 2012.

Následne sme získali cenné informácie z teórie divadla od pracovníčky Bábkového divadla na Rázcestí. Po rozchode sme ešte navštívili Galériu Dominika Skuteckého s obnovenou stálou expozíciou a vypočuli si podrobný výklad o živote a diele autora, nasledovala cesta domov. Naše poďakovanie za pekné zážitky patrí kolegynke Mgr. Kataríne Žerebákovej, ktorá exkurziu pripravila a žiaľ sa jej nemohla zúčastniť.

Mgr. Mária Martinková

späť