mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes2316
mod_vvisit_counterVčera2756
mod_vvisit_counterTento týždeň8624
mod_vvisit_counterMinulý týždeň3536
mod_vvisit_counterTento mesiac15801
mod_vvisit_counterMinulý mesiac32448
mod_vvisit_counterSpolu4539128

Kto je online

Máme  hostí: 40  pripojení
Úvod Rok 2014 10 rokov odboru FDI
10 rokov odboru FDI  PDF  Tlač  Email
V Galérii Ľudovíta Fullu v Ružomberku prebieha výstava Fotografický dizajn. Výstava vznikla pri príležitosti desiatich rokov fungovania odboru fotografický dizajn v Škole úžitkového výtvarníctva v Ružomberku. Fotografia sa za posledných niečo viac ako desať rokov stala jednou z najpopulárnejších oblastí výtvarného umenia. 

Takmer každý je dnes amatérskym fotografom. Technické možnosti priblížili fotografiu davom. Na zhotovenie obrázku nieje potrebná žiadna manuálna zručnosť, o všetko sa postará prístroj, ktorý je v princípe dokonalý.

Z tohoto predpokladu sa dá jednoducho vyvodiť záver, že fotografom je vlastne každý. Dokonca Charles Baudelaire vnímal fotografiu ako útočisko hlúpych ľudí a nešikovných maliarov.

Existencia škôl podobného zamerania ako naša je dôkazom jeho omylu. Fotografia nie je o bezduchej produkcii kvanta nepotrebných obrazov. Má svoje technické, teoretické, estetické a morálne zákonitosti, ktoré fotograf musí poznať. Fotoaparát dáva človeku moc. Isto ju už každý niekedy zažil. Nie všetci rovnako nesú bremeno moci. Fotografovať znamená privlastniť si miniatúru reality. S fotoaparátom nič nemeníme, neupravujeme, len zachytávame zväzok lúčov vychádzajúcich z objektu. Ako tvrdí R. Barthes vytvárame autentický záznam toho čo bolo. Stávame sa turistom v neznámom svete a všetku zodpovednosť odkazujeme do prístroja. Človek ukrytý za fotoaparátom je oprávnený ísť kamkoľvek a robiť čokoľvek. Prestávajú preň platiť spoločenské zákony a morálne pravidlá. Fotografia je okúzľujúca. Je pochopiteľné prečo ovládla masy.

Vystavené práce sú ukážkou toho ako sa s médiom fotografie vysporiadali naši študenti. Môžme vidieť ako fotografiu chápu a premýšľajú o nej. Ich pohľad na svet je typický pre mladého človeka. Cítiť v ňom záujem a chuť spoznávať niečo nové. To je aj najdôležitejšie kritérium pri prijímacích skúškach. Výber prác, ktoré na výstave prezentujeme je značne odlišný od fotoalbumu štandardného spotrebiteľa fotografie. To čo ho robí iným je práve cielené štúdium a ním získané vedomosti a zručnosti. Postupne počas štúdia sú žiaci vedení k tomu aby zvládli fotografiu teoreticky aj prakticky, aby vedeli fotografovať a zároveň o fotografii vedeli rozprávať.

Koncepcia výstavy je postavená na výbere najlepších prác, ktoré vznikli za obdobie existencie odboru, tak aby boli zastúpené všetky oblasti, ktorým sa počas štúdia venujú, čiže zátišie, krajina, portrét, figúra, reklamná fotografia, reportáž, architektúra, módna a ilustratívna fotografia. Hlavný dôraz je kladený na prezentáciu tvorivej práce v oblasti fotografického dizajnu.

Peter Šugár, kurátor výstavy

späť