mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes2886
mod_vvisit_counterVčera4785
mod_vvisit_counterTento týždeň9404
mod_vvisit_counterMinulý týždeň7055
mod_vvisit_counterTento mesiac28137
mod_vvisit_counterMinulý mesiac13673
mod_vvisit_counterSpolu4519016

Kto je online

Máme  hostí: 78  pripojení
Úvod Rok 2012 Viedeň z čias princa Eugena Savojského
Viedeň z čias princa Eugena Savojského  PDF  Tlač  Email

Býva dobrým zvykom rozlúčiť sa so školským rokom exkurziou do Viedne. Inak tomu nebolo ani na záver tohto školského roka. Tento krát sme sa zamerali na zámok Belvedere – letné sídlo princa Eugena Savojského, grófa so Soisson, narodeného v Paríži 16. októbra 1663, ktorý „ušiel "do Viedne pred kariérou kňaza, ktorú mu predurčila jeho rodina.

Celú mladosť sa pohyboval na francúzskom dvore, dokonca sa objavili domnienky či nebol ľavobočkom Ľudovíta XIV. …... Fascinovali ho životopisy vojvodcov, najmä Alexandra Veľkého a vo svojom srdci túžil stať sa jedným z nich, čo sa mu napokon podarilo a bolo mu to umožnené práve vo Viedni za vlády Habsburgovcov. Je považovaný za jedného z najväčších turkobijcov. Podieľal sa na bojoch proti 200 – tisícovej armáde veľkovezíra Karu Mustafu, ktorý vtedy ohrozoval Viedeň. Zakrátko ho cisár Leopold I. povýšil na plukovníka, následne na generála – poľného strážmajstra, ďalej poľného podmaršála a ani nie tridsiatnik sa stáva poľným maršáľom. Napokon bol vymenovaný za prezidenta dvornej vojnovej rady, generalissima vojsk Habsburgovcov. Počas svojho života si nechal vybudovať okrem iného, honosné letné sídlo – Belvedere. Jeho architektom bol Johann L. von Hildebrandt. My sme navštívili jeho obidve časti – Horný a Dolný Belvedere, ktoré v súčasnosti slúžia galerijným účelom. V Hornom Belvederi sme mali možnosť vidieť diela Davida, Klimta, Schieleho, Kokoschku, ale i francúzskych impresionistov – Moneta, Degasa, Renoira a v Dolnom Belvederi prebiehala momentálne výstava obrazov s témou Orientu. Poobdivovali sme okolité záhrady s oranžériou a pokračovali v našom programe smerom bližšie k centru Viedne. Navštívili sme Múzeum moderného umenia /MUMOK/ a prezreli sme si výstavy POP art a 60.roky – diela Andyho Warhola, Roya Lichtensteina, Davida Hockneyho...a Odev a umenie - o vzájomnom ovplyvňovaní týchto dvoch fenoménov. Ďalej sme pokračovali prehliadkou historického centra Viedne – Hofburg, časť Graben k dómu sv. Štefana a na záver sme sa v podvečer rozlúčili s Viedňou opäť tradične pri dome známeho architekta Hundertwassera. Vrátili sme sa zas bohatší o ďalšie poznatky a zážitky a môžeme si zapriať pekné prázdniny!

Mgr. Mária Martinková

späť