mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes3210
mod_vvisit_counterVčera5575
mod_vvisit_counterTento týždeň15093
mod_vvisit_counterMinulý týždeň3536
mod_vvisit_counterTento mesiac22270
mod_vvisit_counterMinulý mesiac32448
mod_vvisit_counterSpolu4545597

Kto je online

Máme  hostí: 113  pripojení
Úvod Rok 2010 Škola úžitkového výtvarníctva oslavovala svoje 10. výročie
Škola úžitkového výtvarníctva oslavovala svoje 10. výročie  PDF  Tlač  Email
Pondelok, 11 Október 2010 00:00

Dňa 9. 11. 2010 sa konala v Liptovskom múzeu v Ružomberku vernisáž výstavy pri príležitosti 10. výročia vzniku Školy úžitkového výtvarníctva v Ružomberku. Išlo o prvú spoločnú výstavu pedagógov a študentov vo väčšom rozsahu, i keď osobitne sa konávajú výstavné projekty študentov, konkrétne na výstave máte možnosť vidieť vybraté študentské práce – maturitné, klauzúrne, ocenené, resp. víťazné. Takisto každé tri roky sa konajú výstavy pedagógov. Na výstave je zastúpená tvorba pedagógov aktuálne pôsobiacich na ŠÚV.
Čestné miesto patrí kolegovi, ktorý stál pri zrode Školy úžitkového výtvarníctva v Ružomberku a ktorého život i tvorba sa skončili predčasne a tým bol akad. mal. Marcel Dúbravec. Ďalej môžete vidieť tvorbu Romana Rembovského, ktorý vedie oddelenie úžitkovej maľby a ktorý zároveň tento rok úspešne obhájil doktorát z umenia. Oddelenie propagačnej grafiky reprezentujú svojou tvorbou kolegovia Angelika Hrivnáková, vedúca oddelenia, Vladimír Báthory, Vladimír Zrník, Andrea Mirjanská a Ivana Harnošová - Remišová. Fotografický dizajn garantuje kolegyňa Helena Šišková doktorka umenia, a na tomto oddelení pôsobí i Jozef Martiška. Obaja sa na výstave predstavili autorskou fotografickou tvorbou. Na oddelení textilného výtvarníctva pôsobia kolegyne Anna Farbáková a Andrea Ševčíková Marčeková, ktoré sa vo svojej tvorbe zaoberajú širokou sférou textilného dizajnu. Oddelenie odevného dizajnu reprezentuje Patrícia Biarincová a Katarína Milanová svojou voľnou tvorbou Na rovnakom oddelení i na oddelení Scénickej a kostýmovej tvorby pôsobí Katarína Sabuchová, ktorá sa na výstave predstavila sériou figurálnych kresieb. Na poli figurálneho kreslenia pôsobí i Adriana Vicianová, ktorá vo svojej tvorbe experimentuje s rôznymi výtvarnými médiami.
Umeleckú radu a zároveň oddelenie Tvorba hračiek a dekoratívnych predmetov vedie Michal Hanula, ktorý sa zúčastňuje pravidelne na medzinárodných výstavných projektoch a workshopoch. Oddelenie propagačého výtvarníctva zastupuje Peter Javorek, ktorý pri tvorbe šperkov a historických zbraní kontinuálne nadväzuje na kremnické štúdium umeleckého odlievania kovov. Vladimír Lofaj zrealizoval v priestore pred múzeom počas vernisáže exterérovú projekciu.
Aj táto výstava svedčí o tom, že ducha školy, možno povedať i genia loci, utvárajú pedagógovia a študenti spoločne, vzájomne.

Mgr. Mária Martinková, kurátorka výstavy

späť