mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes2559
mod_vvisit_counterVčera2756
mod_vvisit_counterTento týždeň8867
mod_vvisit_counterMinulý týždeň3536
mod_vvisit_counterTento mesiac16044
mod_vvisit_counterMinulý mesiac32448
mod_vvisit_counterSpolu4539371

Kto je online

Máme  hostí: 49  pripojení
Úvod Rok 2010 Otvorenie výstavy študentov odboru THR v ÚĽUV-e v Bratislave
Otvorenie výstavy študentov odboru THR v ÚĽUV-e v Bratislave  PDF  Tlač  Email
Utorok, 30 Marec 2010 00:00

V priebehu roku 2006 vznikol na ŠUV v Ružomberku odbor tvorba hračiek a dekoratívnych predmetov. Tento rok končia prví absolventi. Študenti a pedagógovia privítali možnosť oboznámiť verejnosť s výsledkami svojej práce. Postupy, prístup, filozofia a materiály, ktoré používajú sú v blízkosti záujmového spektra organizácie ÚĽUV.

Hračka v Ružomberku nevznikla na základe starej tradície školstva, či výroby hračiek. Jedná sa skôr o ústretový prístup vedenia ŠUV, aktivitu pedagógov a chuť samotných študentov. Materiál, ktorý študenti na svoju prácu používajú však už dlhú dobu neodmysliteľne k mestu a okoliu patrí, či už sa jedná o drevo papier alebo textil.

Odbor charakterizuje to že je nový, že jeho pedagógovia sú mladí ľudia. Rovnako jeho špičkové technické vybavenie, krásne čisté ateliéry a nové stroje. Moderne koncipovaný odbor vychádza z hľadania inšpirácie v ľudovom umení minulosti a spája ho s požiadavkami súčasného človeka. Dôraz je kladený na zvládnutie praktických postupov spracovania materiálu. K nim študenti pridajú pridanú hodnotu – umenie - to čo získavajú na škole v rámci umeleckého vzdelávania a spoznávania ľudského myslenia. Zásadne do ich formovania zasahuje citlivé vedenie pedagógov – skúsených dizajnérov. Žiaci počas štúdia pracujú na rôznych témach ako hlavolam, hrkálka, plošná skladačka, stavebnica, leporelo, animačná hračka, kinetická a zvukový hračka, bábka, nábytkový solitér, detské ihrisko. Musia kreatívne reagovať na zadávané úlohy. Na konci každého ročníka vytvárajú klauzúrnu prácu, ktorá pozostáva zo samotného návrhu (prototyp) a technickej dokumentácie. Napriek tomu, že odbor existuje len niekoľko rokov, študenti dosiahli so svojimi prácami viaceré úspechy. Za jeden z nich možno považovať aj samotný fakt, že tu vystavujú. Uvedomujeme si to, že je potrebné aby sa práca študentov dostávala na verejnosť. Scéna na Slovensku je veľmi malá, zvlášť v odbore ako je hračka. Je nevyhnutné aby konfrontácia a kritika neprebiehala len na škole či na platforme jednej súťaže, ale aby bol konfrontačný priestor čo najširší. Výstava je zaujímavá tým, že je pripravená ako prehľad prác žiakov, ktoré vznikli počas celej existencie odboru. Žiaľ niekoľko reprezentačných prác je momentálne vystavených v rámci iných podujatí, takže tu ich je možné vidieť len ako fotografické reprodukcie. Podarilo sa nám vystaviť dosť veľké množstvo variácií ako môže dnes hračka vyzerať. Vystavené predmety nie sú len v polohe nejakej skice alebo návrhu, ale sú už aj hotovým predmetom, ktorý sa dá priamo použiť. Verím, že nezaniknú medzi konkurenciou iných možno silnejších odborov.
Dňa 26. marca 2010 sa konala vernisáž pri príležitosti otvorenia výstavy Hra+Drevo, na ktorej sa zúčastnili naši študenti odboru THR. Pri tejto príležitosti navštívili aj veľmi zaujímavú výstavu s neobyčajným názvom SLOVERIGE. Výstava je komornou prehliadkou slovenského a švédskeho súčasného remesla v koncepcii Anny Ahlin. Predstavuje sa na nej 26 švédskych a 28 slovenských autorov. Ako putovný projekt ju pripravili ÚĽUV Bratislava a švédska organizácia Svensk Slöjd.

späť