mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes3258
mod_vvisit_counterVčera5575
mod_vvisit_counterTento týždeň15141
mod_vvisit_counterMinulý týždeň3536
mod_vvisit_counterTento mesiac22318
mod_vvisit_counterMinulý mesiac32448
mod_vvisit_counterSpolu4545645

Kto je online

Máme  hostí: 137  pripojení
Úvod Rok 2009 Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína
Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína  PDF  Tlač  Email
Nedeľa, 22 Marec 2009 00:00

Hviezdoslavov Kubín

...alebo nepokoj v jeho duši

Hviezdoslavov Kubín. Čarovná formulka, ktorá u mňa vždy vyvolá strach a studený pot. No obdivujem študentov, ktorí sa na to podujmú. Obrancov Hviezdoslavovho pera bolo tento rok celkom požehnane, ale ku kvalite sa ešte len dostanem. Naša Šúv-kárska prednášková sieň zažila opäť aký-taký kultúrny zážitok. Prečo tak pochybovačne? Nuž je to preto, lebo správanie bujarých pubertiakov v prednáškovej miestnosti nemali s kultúrou nič spoločné. Je to dosť nemilé, že študenti museli byť upozorňovaní každú chvíľu ako trestanci v tábore. No ale zaslúžili si to. Hneď na začiatku by som pochválil naše pedagogičky, ktorým nie je kultúra ľahostajná. Najmä Mgr Zuzanu Mydlovú, ktorá celé podujatie zorganizovala.Veď odtrhnúť študentov od čarovného POKECU a chcieť od nich, aby použili to, čomu sa hovorí literatúra je majsterský výkon. Ďakujem preto všetkým, ktorí sa o to zaslúžili. Ako každý rok, súťažilo sa v obvyklých kategóriách. Poézia a próza v slovenskom jazyku a recitácia v anglickom a nemeckom jazyku.

Poéziu si vybrali Dominika Uličná, Michaela Maslová, Natália Gromová, Janette Dragomírová, Adam Laták, Lucia Halušková a Alžbeta Kováčiková. Ich výkony boli rôzne. Lepšie, ale aj tie horšie. Najviac sa nám páčili prednesy Adama Latáka, Natálie Gromovej a Alžbety Kováčikovej. Ich prednesy boli celkom zaujímavé a preto sa umiestnili na prvých troch priečkach v kategórii poézia.

Próza nastúpila s príchodom Barbory Tatarkovej, Kataríny Kubalovej, Romany Pišalovej a Marianny Kniežovej. Keďže boli len štyri, rozhodli sme sa odmeniť len Katarínu Kubalovú a Mariannu Kniežovú.

Pokračovali sme s cudzími jazykmi. Anglicky prednášali Klára Krnáčová, Tereza Omastová, Daniela Lašútová, Michaela Kadlusová, Martina Slobodníková a Dominika Malá. Nemecky Barbora Pisarčiková a Katarína Blahútová. Samozrejme, že sme tieto dve kategórie spojili do jednej. Zaslúženou víťazkou sa stala Dominika Malá. Ako druhá sa umiestnila Katarína Blahútová, ďalej Tereza Omastová, Maťa Slobodníková a Michaela Kadlusová. Miest bolo výnimočne päť, lebo prednesy v cudzích jazykoch boli omnoho kvalitnejšie ako naša slovenská poézia a próza. Veď prednesy Dominiky Malej, Kataríny Blahútovej a Terezy Omastovej ma naozaj hriali pri srdci a príjemne pobavili. Vyhrali zaslúžene. No rozhodli sme sa udeliť aj zvláštnu cenu Kláre Krnáčovej. Cenu venovala naša školská knižnica, za ktorú jej takisto ďakujeme.

Nech sa dialo čokoľvek, všetkých nás potešilo hlavne to, že sa študenti snažili, naučili sa krásne literárne diela a aspoň na chvíľu sme všetci zabudli na hektický život okolo nás. Ďakujem všetkým, ktorí pomohli. Dúfam, že úroveň bude len a len rásť a že sa nenecháme zahanbiť tým, že nás predbehnú recitujúci v cudzích jazykoch.

Stanislav Koleštík, člen poroty, 4.A
späť